dimarts, 25 de juny del 2013

El tren dels Llacs.



Llacs o embassaments: el nom fa la cosa?

Quatre són les fantàstiques làmines d'aigua que trobem al llarg del recorregut: Sant Llorenç de Mongai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni.

El blau de les seves aigües tranquil·les i netes reflecteix els serrats abruptes del Montsec, un autèntic paradís per a lapràctica de tota mena d'esports aquàtics. De fet, però, som davant de construccions artificials iniciades durant el primer terç del segle XX, amb la voluntat de proveir de reserves d’aigua de boca i de reg i, alhora, dotar les ciutats i viles del país d'eines de producció energètica.

·                                 Sant Llorenç

És considerada una zona de reserva de fauna, ja que presenta una gran diversitat de fauna aquàtica. S'utilitza per generar electricitat i per a regadiu. És un espai adient per a l'observació ornitològica.

·                                 Camarasa

És un embassament de 20 km que entronca l'aiguabarreig de la Noguera Pallaresa amb el Segre.

·                                 Cellers

El darrer gran contrafort del Pirineu. S'estén des de la plana de la conca de Tremp fins a l'interior del congost de Terradets. Les seves aigües tranquil·les, gairebé sempre al mateix nivell, han donat lloc a l'existència d'un autèntic bosc de ribera, que li dóna aparença de llac natural.

·                                 Sant Antoni

És la superfície d’aigua dolça més gran de Catalunya. Té una fondària de 86 m i una superfície de 972 ha. És l'escenari ideal per practicar activitats aquàtiques o per gaudir de la tranquil·litat de les seves cales i platges, reservades només als que hi poden accedir en barca, que ens permeten descobrir indrets sorprenents.

Des de Balaguer fins a Lleida, el Segre s'obre pas per les planures de Ponent. El riu es calma i crea un paisatge inèdit on els fruiters són abundants, un paisatge que va meravellar fins i tot Josep Pla. L'escriptor empordanès va dir d'aquesta terra que els presseguers agafaven el color de la posta de sol quan s'acostava el capvespre. El paisatge des del tren és fascinant.

La plana del Segre o, com diu la gent del país la plana de l'Urgell, és gairebé tot el territori del pla de Lleida, que comprèn el Segrià, part de la Noguera, el Pla d'Urgell i una part de l'Urgell. El paisatge és ple d'història, des dels romans fins a les batalles de la Guerra Civil espanyola. Controlar el Segre era sinònim de conquesta del territori. Tanmateix, no tot han estat guerres. El Segre és un riu amable, que aporta aigua als camps de fruiters i horts de tots els pobles i les viles que han anat creixent al seu costat.

Lleida n'és la capital, i Balaguer una de les ciutats més importants, totes dues unides pel mateix riu: el Segre. Entremig trobem petits pobles com Vilanova de la Barca, Vallgofona de Balaguer, Térmens i Alcoletge.


El Montsec



Pujar al Tren dels Llacs és una bona manera de descobrir el Montsec


Túnels, ponts i viaductes ens ajudaran a superar els penya-segats d'aquesta serralada calcària de més de 40 km de llargària.

Amb una força erosiva colossal, els rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana van aconseguir obrir-se pas a través de les seves parets i perfilar els espectaculars congostos de Mont-rebei i Terradets, que divideixen la serralada en tres sectors diferenciats d’est a oest: el Montsec de Rúbies, el Montsec d'Ares i el Montsec de l'Estall. L'altura màxima d'aquest serrat, que en cada pedra ens descobreix l'herència viva del pas del temps, és de 1.676 m. 

El cel del Montsec obre la porta a una triple mirada:
·                                 Per les seves condicions lumíniques i de baixa contaminació atmosfèrica, aquesta part del territori és un espai ideal per a l'observació astronòmica.
·                                 Els corrents tèrmics que es generen a l'entorn de la serralada fan que sigui un lloc especialment indicat per practicar esports d'aventura relacionats amb el vol lliure.

·                                 És també un espai idoni per albirar diverses espècies d'ocells, com ara l'àliga daurada i el trencalòs.


Avanç de sortir

El revisor

Panta de Sant Antoni


Vista panoramiva del Montsec

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada