dilluns, 25 de març del 2013

Un cap de setmana per el Montsec.

Ja fa alguns anys que estic trepitja’n Catalunya amb la meva autocaravana i aquesta part encara vaig observar que en mancava fer-ne un recorregut.


Vaig passar la nit Àger desprès de visitar l’espai d’observació de l’univers a la falda de la muntanya. L’espectable de dues hores va ser espectacular i en directe varem observar la lluna i els astres que mai a la vida m’hagués cregut que son tants i tants.

Al mati del diumenge varem esmorzar al costat del pantà de Terradets, per cert molt maco i molt tranquil, un cop varem fer el cafè varem posar rumb al Castell del Mur, i la seva Col•legiata. Més de 15 Km per aquelles serralades amb una pista per un sol vehicle, tot plegat emociona’n.

El Montsec és una serra exterior prepirinenca entre les comarques del Pallars Jussà i la Noguera, de 45 km de llargada, en forma d'arc, i d'uns 10 km d'amplària al sector central. Dividit entre el Montsec d'Ares (entre les dues Nogueres), el Montsec de Rúbies (a l'E) i el Montsec d'Estall. El centre del muntanyam té una altitud màxima de 1.675 m (a Sant Alís).

El congost de Mont-rebei es el congost que obre la Noguera Ribagorçana a través de les calcàries del Montsec, de 7 km de llargada i uns 500 m de profunditat, amb parets molt dretes, palesa molt bé la gènesi d'aquest muntanyam de roca, d'aquesta serra tan espectacular de la nostra geografia.

L'Espai d'Interès Natural Serra del Montsec és un espai natural de les comarques de la Noguera i del Pallars Jussà que s'estèn pels termes municipals d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera i pels de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Sant Esteve de la Sargai Tremp, a la comarca del Pallars Jussà. Ocupa la major part de la Serra del Montsec, però en deixa fora l'extrem oriental, pertanyent a Artesa de Segre.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada