dilluns, 23 de juliol del 2012

SANTA MAGDALENA DE TOSES. EL RIPOLLÈS

Alguna dada bàsica

La vall de Toses tenia com a centre jurisdiccional el castell de Toses, ben documentat des del segle XIII, quan pertanyia als nobles cerdans cognomenats Urg o Urtx, que s'uniren als Mataplana pel casament de Galceran d'Urtx amb Blanca de Mataplana, efectuat abans del 1240. Amb el fill d'aquest matrimoni, Ramon d'Urtx, la vall de Toses, amb Dòrria i Campelles, passà a formar una de les batllies del gran domini dels barons de Mataplana. Aquest domini prengué, avançat el segle XIV, el nom de baronia de Toses.

Toses En la documentació antiga Tosos (segle IX), probablement prové del llatí TONSOS pelats (d’arbres); o: tosa 1 f. [LC] Acció de tondre. 2 f. [LC] [AGR] Temps en què normalment es tonen les ovelles. 3 f. [AN] Festa celebrada a les cases de pagès quan tonen les ovelles. O tossal 1 m. [LC] Petita elevació del terreny de pendent no gaire rost, en una plana, en una serralada. 2 m. [HIG] En heràldica terrassa abscissa en forma de tres cims arrodonits.

Part d’aquest escrit com ara les dades estan extretes d’un bloc “ Conèixer Catalunya”.

Tan mateix he de dir que soc fill d’aquest poble petit però molt encantador, fet que al menys dues vegades l’any fa que vagi a visitar-lo, per San Cristòfol i Santa Magdalena, festes dels seus Sants Patrons
Aquestes fotos, son el meu testimoni de unes tradicions que penso que s’han de mantenir, i gracies a persones, i fills de Toses, però que actualment no hi viuen, fan que petites però importants tradicions encara perdurin. Com ara la “suca-mulla” al anar a la font de les Planes desprès del vall de tarda a menjar la xocolata amb l’aigua amb anís, etc..
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada