dilluns, 25 d’octubre del 2010

La ruta del Cister.
















Geogràficament la comarca de la Conca de Barberà presenta tres sectors que són clarament diferenciables. El primer és el que es coneix com la Conca "estricta", verdadera vall fluvial excavada pels rius Francolí i Anguera. El seu nucli central és la capital, Montblanc, i agrícolament és la zona on predomina el conreu de la vinya. El segon sector geogràfic és el que s'ha denominat com la "Baixa Segarra", centrat en la vila de Sta. Coloma de Queralt. Veritablement es tracta d'una subcomarca, amb una identitat indiscutible, que, agrícolament, es caracteritza pel conreu dels cereals. Per últim, els geògrafs encara estableixen un tercer sector que correspondria al raconet de les muntanyes de Prades dels termes municipals de Vilanova de Prades i de Vallclara.

Dels tres monestirs cistercencs Poblet, Vallbona de la Monjes, i Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció.
Fundat el 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l’any 1835 es produí l’exclaustració definitiva dels monjos. Actualment és l’únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, cosa que permet al visitant endinsar-se a pler en cadascun dels racons d’aquest esplèndid cenobi que conserva en cada pedra el record més viu de la seva història. Els guies us explicaran la història i les diverses llegendes que suren al voltant del monestir.

Nosaltres hem recorregut els tres monestirs i crec que val la pena recomanar-ho a totes aquelles persones que tinguin interès per descobrir o redescobrir un apart important de la historia de la nostre Catalunya.

No tan sols per aquests monestirs si no per la seva geografia digne de ser explorada per la seves muntanyes i boscos on domina l’alzina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada