Batet de la Serra és un poblet de la Garrotxa a pocs
quilometres de Olot.
Els seu nucli es
petit però molt encantador amb les seves masies disperses al vell mig de boscos
la majoria de alzines.
La fira del fajol es
fa en el marc emblemàtic del vell mig d’un paratge rodejat de muntanyes, tots
sabem la vulcanitzat del lloc, Olot sembla instal·lat dintre del propi crater.
Varem arribà en
aquest indret el dissabte a la tarda-nit posant la nostra casa al costat mateix
de una església petita rodejada de tres masies. Al mati va ser un despertar
grandiós sota nostre Olot a la dreta la serralada nevada de les muntanyes de Ballter,
Núria i el port que salta a França per la carretera que puja de Camprodon, però
la gebrada que teníem als seus prats deia que estàvem al volta’n de dos graus,
axó si, un sol que enamorava, tot i que mes tard es va emboirà.
La fira del fajol es
una d’aquelles que gairebé sempre es repeteix, però aquest gra de fajol en
tenia una mica intrigat. En vaig agafa un grapat per plantar en primavera.
Del fajol sen fa
farina, i la farina és el ingredient principal per la elaboració de diversos
productes, com ara; pa, xurros, farinetes, pastissos, i tot tipus de producte
comestible.
Pel que fa a les
activitats de la fira es va fer una presentació de les feines de batre el
fajol, i moltes representacions dels oficis a pagès. També una mostra de
bastia, porcs, aviram, vaques, etc.
Avanç de començar
tot això el que teníem que fer era agafar forces per resistir el fred, i com no
era esmorzar, un esmorza de pa torrat i botifarra, amb un bon porro de vi i una
llard de foc que espantava a les bruixes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada