dijous, 27 de febrer del 2014

Festa dels traginers de Balsareny

Aquesta és la festa que ha fet popular Balsareny arreu de Catalunya. Declarada Festa d´Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d´Interès Nacional a Catalunya el 1999, cada any ha seguit una trajectòria constant de millorament. Se celebra el diumenge abans de Carnaval, i hi congrega una gran gernació de persones.

A Balsareny, a principis del segle XX s´hi havia organitzat, a part de la festa religiosa del matí, balls de tarda i nit al Casino, amb orquestra. Llavors encara existia un gran nombre d´animals de càrrega i de tragí, i la festa, malgrat que restés circumscrita només al gremi, resultava lluïda i animada.
Als anys trenta, a causa que el transport ja s´havia motoritzat gairebé del tot, els pagesos portaven els animals a beneir després de la missa, i aquell dia s´estaven de fer-los treballar. A causa de la guerra, però, calgué tornar a l´animal de carro de bast o de llaurar. Renasqué aleshores la idea de celebrar novament la Festa de Sant Antoni. D´una reunió informal, l´any 1943, en una barberia, sorgí la primera comissió, que restaurà la festa 

L´any 1964 calgué buscar un nou circuit, i aquest fou el camí que puja al castell. La col.laboració del baró Lluís Ignasi d´Alòs, que donà publicitat a la festa va obligar a ser més exigents en l´organització dels actes a causa de la presència creixent de gent de tot arreu. Així sorgí la idea de convertir la cercavila en una cavalcada històrico-retrospectiva de l´antic traginer de camí ral. Hom començà la recerca d´aparells i guarniments de tota mena en les diferents modalitats del transport a bast.

El cercle de col.laboradors s´anà eixamplant, i anaren sorgint noves idees, com la Torrada, el Rebost o la Taverna, que a més de donar ambient a la diada hi presten un ajut econòmic. També el concurs de fotografia ha convocat gran quantitat d´afeccionats. La cavalcada s´ha enriquit amb elements folklòrics, tant locals, com el Ball de Bastons, el Ball de la Faixa o els de l´Esbart Sant Esteve, com foranis: trabucaires, gegants i nans, bandes i conjunts musicals antics, etc. Finalment s´hi 
ha inclòs el festival folklòric al camp d´esports.































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada